Перенесення ядра бізнесу в онлайн: хто насправді відповідає за збої?
Привіт усім!
Останнім часом багато думаю про те, як ми всі легко стали переносити серце нашого бізнесу на сторонні сервери. Наше керівництво зараз активно просуває ідею міграції основної ERP-системи у хмару, аргументуючи це економією та сучасністю. З одного боку, це логічно. Але з іншого — мене відверто непокоїть питання розподілу відповідальності.
Одне діло тримати десь на аутсорсі корпоративний сайт, а зовсім інше — систему, зупинка якої паралізує виробництво. Намагаючись розібратися в технічному боці та гарантіях провайдерів, я якраз шукав інформацію і натрапив на непоганий розбір про хмарний сервіс для критичних систем https://debaty.sumy.ua/news/hmarnij-servis-dlya-kritichnih-sistem-arhitektura-model-vidpovidalnosti-ta-masshtabuvannya і це наштовхнуло мене на думку, що ми зовсім не так оцінювали власну зону відповідальності. Навіть у найдорожчих дата-центрах безпека ОС та налаштування баз даних — це виключно наш головний біль.
А як ви вирішуєте цю проблему у своїх компаніях? Чи готові ви повністю віддати критичні сервіси назовні, чи вважаєте, що власна серверна кімната — це єдиний гарант спокійного сну? Дуже цікаво почути ваш досвід!
Додайте перший коментар!
тут обговорюємо питання щодо створення та роботи ОСББ